Perşembe, Ekim 27, 2011

IyIlikler Kaplasin Her Bir Yani ..


Hindu inancına göre iyinin kötüye galip gelmesini temsil eden bir dizi dini olayların sonu olan Diwali festivali boyunca iyiliğin kazanmasını temsil eden ışıklı gösteriler yapılıyor. Evlerini ve sokaklarını özel ışıklarla dekore eden Hintliler, mum yakarak da evlerini kötülüklerden temizlediklerine inanıyor. Her yıl bu mevsimde kutlanan Diwali festivalinde sadece havai fişek ve maytapların satışından 1 milyar dolar, hediyelik eşya ve diğer pazarlardan da toplam 5 milyar dolarlık bir pazar oluşuyor.

Benim iki komsumda Hintli. Evlerinin icini ve teraslarini mumlarla donattilar. Balkon zeminlrini ciceklerle suslediler.Yapmis olduklari kurabiye ve biskuvileri bizlere de ikram ettiler. Cocuklar maytap patlatarak kucuk bir isik sovu yaptilar.

Ancak bu yil cok sessiz ve sedasiz kutlamalar yapildi Mombasa'da.Iki gun oncesinde maytap ve havai fisek satislari yasaklandi. Ve insanlar ismi aciklanan mekanlara gitmemesi icin uyarildi.Bu isimlerin icinde bize cok yakin olan marketin adi da var. Bu uyarilarin sesebi ise; Somali'den gelen teror orgutunun baskentte yaptiklari bombali saldirillardan sonra ( otobus duragina ve gece klubune ) Mombasa'ya gectiklerinin haberinin alinmasi uzerine patlayici maddelerle gosteri yapilmamasi , ve kalabalik mekanlarda bulununmasi uyarisi yapildi. Cunku gosterilerden sonraki sesler polisleri yaniltabilirdi.

Simdi herkes sessiz bir bekleyis icerisinde ve endiseli . Ne oluyor , nasil oluyor bilmem ama ; malesef hic guzel gunlere yelken acmiyoruz.Dunyanin dort bir yani felakatlerin icine batmis sanki can cekisiyor.

Umarim gerek ulkemde , gerekse burada kisaca ; butun dunyada iyilikler guzellikler kaplasin her bir yani.

Aksam saatlerinde ogrendigim bir haber ise daha uzdu beni. Van depreminde olenlerden bir tanesi de 24 yasindaki Tayfun Poyraz'di. Veterinerlik okuyordu ve son sinif ogrencisiydi. Kendisini tanimam ama cocuklugumda babasinin satmis oldugu ayakkabilari giyerek buyudum.Izledigim videoda Bayram Amca'yi oyle derinden ve icten aglarken gormek , o derin acinin icinde boguldugunu gormek cok uzdu beni .Cunku her zaman mutavezi , guleryuzlu ve iyi niyetliydi.

Tum Goksun'lu agladi bugun . Umarim bir daha tekrarlanmaz. Allah anne ve babasina sabir kalanlara uzun omurler versin.
Basin sagolsun Bayram Amca !!


.

Hiç yorum yok: